sunnuntai 4. marraskuuta 2018

3. Punkin uhoa (Klimax)

1983

Keväällä/alkukesästä oltiin Klimaxin kanssa treenattu kokonaisena bändinä jo puolisen vuotta. Oli mahtavaa, kun mukana oli basistikin. Timo ei vielä tässä vaiheessa tehnyt biisejä, vaan kaikki oli enemmän tai vähemmän mun tekeleitä. Kun ei oikein osannut soittaa covereita, eikä ne tuntuneet täysin omalta jutulta, niin pakkohan se oli alkaa tekemään omia biisejä. Ei ollut paljon vaihtoehtoja. Ja kun mulla ei ollut käsitystä biisien tekemisestä, niin ne saattoi olla mitä tahansa. Aika suoraa ja yksinkertaista kaahausta yleensä. Tässä näyte keväältä -83. Biisin nimi on Tuhotkaa!



Nyt kun Klimax oli oikea bändi, jolla oli nimi ja biisejäkin, niin mietittiin, että eikös oikeat bändit tee keikkoja. Miksei siis mekin.

Mä olin käynyt katsomassa keikkoja jo muutaman vuoden ajan, olin nähnyt esim. Hassisen KoneenSleepy SleepersinRattuksenSäkän, Hanoi Rocksin, sekä liudan koulubändejä.
Eka keikka, jonka näin oli Danny-show, silloin sen mukana ollut naislaulaja oli muistaakseni Vicky Rosti. Kaveri pölli äidiltään rahaa ja osti itselleen, mulle ja broidille liput. Meidän äitee ei tykännyt yhtään, kun joutui jälkikäteen maksamaan ne liput takaisin.

Melkein näin myös Ratsiankin. Ne soitti lähes vastapäätä meidän kotitaloa talvella -79. Olin tuolloin 11-12 vuotias. Kävin talon vieressä ihmettelemässä hienoja värivaloja ja kauhiata meteliä. Kuulin siis Ratsian, mutta en nähnyt. Paitsi niitä valoja.

Pieksämäellä toimi Elävän musiikin yhdistys, Pielmu. Me tunnettiin sen puheenjohtaja Kikru (Anna-Kristiina Karjula), joka oli meidän koulukaveri, ja hänen kanssaan tuli puheeksi, että mekin voitais joskus tehdä keikkoja.

Kesällä -83 Heikinlammen lavalla järjestettiin keikka, johon meidät pyydettiin mukaan. Jumankauta, me päästään keikalle! Ei me edes mietitty, ollaanko me valmiita siihen, vai ei. Sinne vaan veri veti.
Otsikko Pieksämäen lehdessä.
Klimaxin eka keikka soitettiin 23.7.1983 Pieksämäellä, Heikinlammen lavalla. Muut bändit tuolla keikalla oli Vapaa Kalja ja Klunssi.
Klimaxin eka keikka 23.7.1983
Näkä, Nipe, Tommi ja Timo
Mulla oli tuolla keikalla Anti-Nowhere Leaguen paita, jonka yksi kaveri oli tuonut Lontoosta. Paidan selässä luki "I hate people". Minä kun en ihmisiä vihannut, niin vedin maalilla ruksin sen tekstin päälle. Kannanotto sekin.

Mun kitarasoundit tuolla keikalla oli ihan persiistä, kun enhän mä ujona pikkupoikana kehdannut keneltäkään kysyä apua. Ja kun siitä vahvistimesta lähti jonkinlainen ääni, niin sillä oli sit mentävä. Taisi olla jopa ihan ensimmäinen kerta kun soitin oikealla kitaravahvistimella. Siellä luki ihmeellisiä sanoja niin kuin gain, reverb, intensity, volume (sen mä tiesin!), jne. Ei lukenut, että tästä nupista säröä... Eikä mulla vielä tuossa vaiheessa ollut ihmevekotinta, joka olisi tilanteen pelastanut, eli säröpedaalia.

Paahdettiin biisit kauhiata vauhtia, ehkä vieläkin nopeammin, kuin mitä oltiin treenattu. Varmaan siksi, kun pelotti niin paljon ja halusi äkkiä pois. Biisit oli sellaisia vajaan minuutin mittaisia rypistyksiä. Mä sahasin kauhiasti edestakaisin, nopeimmissa biiseissä Timo yleensä soitti yhtä sointua, kun eihän se olisi millään pysynyt mun perässä.

Pieksämäelle oli eksynyt joukko punkkareita Jyväskylästä ja yksi niistä, Hyvönen, sekoili meidän keikan aikana lavalla. Se hyppi mm. lavalta veteen, näytti persettään ja mulkkuaan. Sillä oli joku paska kitara, jota se mukamas soitti meidän mukana. Sen sekoilu vei ihmisten huomion pois meidän paskasta musasta. Ja ihan hyvä niin.
Keikasta on olemassa äänite. Itseasiassa mun isä oli mankan kanssa nauhoittamassa keikkaa. Jossain vaiheessa kasetilta kuuluu, kun faija huutaa "heittäkee järveen se jätkä!" Ei tainnut tykätä Hyvösen sekoilusta. Eipä sen puoleen, ei se kyl tykännyt meidän soitostakaan.

Timo lauloi keikalla yhden biisin. Huvittaa vieläkin, kun se lauloi siinä näin: miksi ihmiset on niin tyhmiä? Koska ne on niin vitun tyhmiä!

Tässä maistiainen tuolta keikalta: Huorat kuolee kuppaan (jossa ei kritisoida huoria, vaan niille kupan tartuttavia liikemiehiä).



Ojalan Pertti kirjoitti keikasta Pieksämäen lehteen mm. näin: "Klimax sai nuorimpana aloitusvuoron ja antoi valaisevan esimerkin nykyisen punkrockin luonteesta. Soitto oli primitiivistä ja luotisuoraa sahausta ja lauluosuudet suoraa huutoa ilman vauhtia hidastavia hengenvetoja, nyansseja tai muita hienouksia. Kuin modernia primaaliterapiaa.
Laulut olivat äärimmäisen lyhyitä energiapurkauksia ja tekstit - kuten päivän punkissa on tapana - useimmiten hyökkääviä kannanottoja yksilöllisyyden puolesta ja kaikkia mahdollisia yhteiskunnan valtarakenteita vastaan.
Jännittäminen näytti hieman häiritsevän ja sekoittavan Klimaxin esiintymistä, mutta valitettavinta oli täysin ulkopuolisen häirikön lavalletulo. Omalla kyltymättömällä esiintymishalullaan kaveri hämmensi Klimaxin jäseniä ja lopulta tönäisi bändin setin raiteiltaan."


Pertti kyllä hieman kaunistelee tilannetta. Ei se meidän setti siitä mihinkään muuttunut, ihan samanlaista se olisi ollut ilman Hyvösen sekoiluakin.

Olipas muuten mahtavaa, kun lehdessä oli meistäkin juttua. Se tuntui jotenkin oudolta. Mutta mahtavalta. Nyt me ollaan todellakin oikea bändi, kun nimi on mainittu lehdessä.

Keikan jälkeen Tommin vanhemmat olivat sitä mieltä, että Tommin on paree etsiä itselleen uusi harrastus, tuollainen julkinen räyhääminen ja rivouksien huutaminen ei sovellu heidän pojalleen. Ja kun siitä vielä lehdessäkin kirjoitetaan... Mitähän naapuritkin ajattelee...
Eli laulaja Tommi lopetti rokkiuransa samantien. Noh, toisaalta ihan ymmärrettävää, kun Tommi oli tuossa vaiheessa vasta 13-vuotias.

Tommin lopettaminen tuntui aluksi ikävän pysäyttävältä jutulta, mutta nyt mun ei tarvinnut olla yksin miettimässä jatkoa. Oli selvää, että jatketaan joka tapauksessa Nipen ja Timon kanssa. Ja olihan se keikalla oleminen sellaista hommaa, että sitä halusi lisää. Vaikka se niin pelottavaa olikin.

2 kommenttia:

  1. Miellyttävää ja hauskaa luettavaa. Hyvin kirjoitettu, Näkä! Jos teksti saa hymyilemään, on sen pakko olla hyvä!

    VastaaPoista
  2. Tämä Hyvönen taisi häiriköidä joskus Ämyssäkin. Rattus Ämyssä vuonna-85 ja jostain Hyvösestä siellä muistaakseni puhuttiin.

    VastaaPoista